Algemene omschrijving

Het programma Groen, Water en Recreatie bestaat uit drie onderdelen:

  1. het ontwikkelen, beheren en onderhouden van openbaar groen, speelvoorzieningen, water en oevers;
  2. natuur(bescherming);
  3. recreatieve voorzieningen.

Wat willen we Bereiken?

Doelstelling

Een aantrekkelijke, groene woon- en leefomgeving

Wat willen we bereiken

Behoud en ontwikkeling van (openbaar) groen in de kernen

Behoud en versterken van natuur en biodiversiteit

Behoud en ontwikkeling van (openbaar) groen, natuur & recreatie in het buitengebied

Klimaatbestendige gemeente

Wat gaan we daarvoor doen

1. Bepalen beheer en onderhoud van groen, water, oevers en speelvoorzieningen in de kernen

2. Regisseren ontwikkeling van een samenhangend, ecologisch netwerk

3. Regisseren aanleg en beheer van natuur- en recreatiegebied

4. Regisseren verbetering van de gebruikskwaliteit van het groene buitengebied

5. Bepalen en regisseren uitvoeringsplannen gericht op het realiseren van een klimaatbestendige gemeente 

Groen in de kernen

Zowel binnen als buiten de kernen is behoud en ontwikkeling van openbaar groen belangrijk. Mooi ingericht en goed on­derhouden groen is van waarde voor de identiteit en herkenbaarheid van een wijk. Het maakt de omgeving aantrekkelijk en levendig. Daarnaast heeft het een positief effect op de gezondheid van de mens. Het is van grote waarde voor flora en fauna. Onze plannen voor het beheer van de groene ruimte leggen we vast in beheerplannen die elke vier jaar worden geactualiseerd. U leest meer over de voortgang van de uitvoering van deze beheerplannen in de paragraaf kapitaalgoe­deren.

Biodiversiteit en natuur

Het groen in en om de kernen heeft een belangrijke functie voor vogels, insecten en andere dieren. Bomen(lanen), groen­stroken en parken dienen onder andere als leefgebied, als rustplek voor dieren die trekken en als ecologische verbindingszone. De grote afwisseling van landschappen in het buitengebied zorgt ervoor, dat hier veel soorten vogels voorkomen. Door de variatie aan leefgebieden levert het groen in en om de kernen een grote bijdrage aan de biodiversi­teit. Veel verschillende soorten planten en dieren zorgen voor een grotere veerkracht van de natuur.

Groen, natuur en recreatie buitengebied

Het groene buitengebied is een kwaliteit, waarmee onze gemeente zich onderscheidt. Het is belangrijk voor het woon- en leefmilieu van onze inwoners. Ons buitengebied levert een bijzondere bijdrage aan de agglomeratiekracht en het vestigingsklimaat van de regio. Om dat te kunnen blijven doen is een bijdrage van de regio nodig. Daarmee kunnen we het recreatief aanbod uitbreiden en recrea­tieve en ecologische verbindingen maken die nu nog ontbreken. Ook houden we hiermee het waardevolle landschap in stand, als drager voor natuur en recreatie.

De aanleg van de grote natuur- en recreatiegebieden is klaar. We willen deze gebieden nu verder verbeteren door betere recreatiemogelijkheden voor onze inwoners. Hierbij moet recreatie in balans zijn met de natuur, het milieu en het cultuurhistorisch waardevolle landschap van droogmakerijen en veenweidepolders. De landbouw heeft als voedselproducent een belangrijke rol bij de instandhouding van dit landschap. Overheid, ondernemers, terreinbeheerders en recreanten zorgen samen voor een aantrekkelijke groene vrijetijdsomgeving. Hierbij zien wij drie hoofdgebieden met een eigen karakter: Buytenhout (De Balij-Bieslandsebos, Dobbeplas), Groenzoom en Oude Leedegebied. Het Oude Leedegebied is onderdeel van het Bijzonder Provinciale Landschap Midden-Delfland.

Water: klimaatbestendige gemeente

De opgave bij water hangt samen met de klimaatverandering. De gevolgen hiervan worden steeds duidelijker. Er zijn meer en extremere buien, maar ook langere periodes van droogte. Dit vraagt maatregelen van ons, van onze inwoners, bedrij­ven en het hoogheemraadschap. Enerzijds om bij veel neerslag het regenwater in korte tijd goed te kunnen bergen. Anderzijds willen we het water lang in een gebied vast kunnen houden voor periodes van droogte .