Stand van zaken en vooruitblik

Het ontwikkelen, beheren en onderhouden van openbaar groen, speelvoorzieningen, water en oevers.

Binnen de kernen ligt ongeveer 160 hectare openbaar groen. Wij beheren dit groen. De hoeveelheid openbaar groen neemt langzaam toe door ontwikkeling van nieuwe wijken in onze gemeente. Per inwoner is er ongeveer 30 m2 open­baar groen beschikbaar. Hiervan is ongeveer twintig procent ingericht als sier- en bosplantsoen, bestaat ongeveer dertig procent uit gazon en wordt de rest beheerd als extensief of ecologisch gras. Voor het openbaar groen gelden de kaders beleidsnota ‘Natuur op de Kaart’ en het beleids- en be­heerplan openbaar groen 2019-2022. Hierin staan de maatregelen voor 2020.

De Leefbaarheidsmonitor laat vanaf 2009 een stijgende waardering zien van de inwoners van onze gemeente voor hun woon- en leefomgeving. Dat geldt specifiek ook voor het aanbod en het onderhoud van de speelvoorzieningen en de groenvoorzieningen. De laatste jaren is de waardering gelijk gebleven.

Klimaatbestendige gemeente

De komende jaren werken we eraan dat water wordt vastgehouden waar het valt. Neerslag valt niet alleen in het open­bare gebied, maar ook op de gronden van inwoners en bedrijven. Het is daarom belangrijk om samen op te trek­ken. Met het opstellen van de communicatiekalender Klimaat, informatie­bijeenkomsten in het kader van Operatie Steenbreek en het project Klimaatbestendig Klapwijk worden inwoners en bedrijven bewust gemaakt van de urgentie van het klimaatvraagstuk. Het waterklimaatplan wordt in 2020 geactualiseerd.

Natuur(bescherming)

In 2018 is de nota ‘Natuur op de kaart’ vastgesteld met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Dit uitvoeringsprogramma bestaat uit maatregelen die we uitvoeren bij de aanleg van nieuwe woon- en werkge­bieden en nieuwe infrastructuur. Verder bevat het maatregelen en doelen voor het beheer van het groen, en is er aandacht voor onderzoek en monitoring. In 2020 stellen wij een natuurvisie voor het buitengebied op, als onderdeel van ‘Natuur op de Kaart’.

Recreatieve voorzieningen

Om de kernen ligt ruim 2.200 hectare buitengebied. Dat is ruim meer dan de helft van het totale gemeentelijk grondge­bied. Daarvan is ongeveer 1.030 hectare natuur- en recreatiegebied. Dat is ruim 26% van het grondgebied van onze gemeente (bron: CBS). In 2019 hebben wij:

  • flinke vorderingen gemaakt in de afronding van het project de Groenzoom. We zijn onder andere gestart met de onteigeningsprocedure bij de Molenlaan. De groenblauwe dooradering langs de Zijdeweg is grotendeels aangelegd (80% gereed). In 2020 moeten we nog enkele kleinere projecten uitvoeren om de Groenzoom af te ronden.
  • het gemeentelijk ruiterpadenplan geactualiseerd. Naar verwachting stelt het college dit plan in het laatste kwartaal vast. Dan is ook duidelijk welke maatregelen wij op basis van de actualisatie voor 2020 oppakken.
  • het herinrichtingsplan voor Ruyven-Noord gerealiseerd. Dit gebied wordt in 2020 verder in beheer genomen.
  • samen met de provincie een verkenning gestart naar de realisatie van een weidevogelkerngebied in de Zuidpolder van Delfgauw. Het eerste resultaat hiervan is een rapportage met inrichtings- en beheermaatregelen. De besluitvorming hierover vindt naar verwachting in het derde kwartaal plaats. Dit bepaalt de verdere stappen voor 2020.
  • van het burgerinitiatief de Buytenhouttafel een gebiedsvisie voor Buytenhout-West ontvangen, met aanknopingspunten voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Deze gebiedsvisie nemen wij in 2020 mee in het proces van onze Omgevingsvisie. Ook gaan wij met het burgerinitiatief en andere partijen als het Hoogheemraadschap van Delfland en Staatsbosbeheer verder in gesprek over het vervolg van hun gebiedsvisie.

Onze gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de Dobbeplas, recreatiegebied Ruyven en natuurgebied de Groene Keijzer. Samen met de gemeente Lansingerland zijn we verantwoordelijk voor het beheer van de Groenzoom. Hiervoor zijn beheerplannen gemaakt en afspraken met de Beheercombinatie Groenzoom en Staatsbosbeheer, onder andere voor de Dobbeplas. Voor de ontwikkelingen in de Groenzoom onderhouden wij contact met het Gebruikersplatform Groenzoom.

Regio

De verstedelijkingsopgave en de energietransitie leveren zowel kansen als bedreigingen op voor het groene buiten­gebied. Er is altijd de druk van de omliggende stad en de dreiging dat bouwen ten koste gaat van groen. Het gaat dan om de bouw van woningen, verplaatsing van bedrijven en aanleg van nieuwe infrastructuur. Daarnaast komen er ook steeds meer recreanten in het groengebied. De ontwikkeling en het beheer van het groene buitengebied is daarmee een regionale zaak. Daarom zijn we aangesloten bij de Landschapstafel Hof van Delfland. In dit regionale samenwerkingsplatform bespreken we met andere gemeenten, grote terreinbeheerders, waterschappen en andere stakeholders de ontwikkeling van het groengebied tussen Rotterdam en Den Haag. Deze Landschapstafel maakt afspraken met de provincie over de financiering van het regionale groengebied. In 2020 werkt de Landschapstafel hiervoor aan een nieuw uitvoeringsprogramma. De Landschapstafel is weer onderverdeeld in gebiedstafels. Wij nemen aan twee van deze gebiedstafels deel: Buytenhout en Central Park /Midden-Delfland. Vanuit deze twee gebieden leveren wij in 2020 input aan het uitvoeringsprogramma van de Landschapstafel.