Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Bepalen beheer en onderhoud van groen, water en speelvoor­zieningen in de kernen

Doelmatig en duurzaam beheren en onderhouden van het openbaar groen

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Uitgevoerd beheer conform de beheerplannen Grip op Groen, Baggeren, Speelruimteplan, Beeldende Kunst en Oevers

Alle beheerplannen minimaal eens per vier jaar actualiseren

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Geactualiseerd beheerplan Baggeren

2. Regisseren ont­wikkeling van een samenhangend, ecologisch netwerk

Maatregelen uitvoeren conform beleidsplan Natuur op de Kaart, jaarschijf 2020.

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Natuurvisie Buitengebied

Vervolg geven aan uitkomsten evaluatie dierenwelzijn

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Uitgevoerd dierenwelzijnsbeleid

3. Regisseren aanleg en beheer van na­tuur- en recreatie­gebied

Afronden Groenzoom, omgeving Molen­laan

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Doorlopen onteigeningsprocedure omgeving Molenlaan .

Realiseren ecologische en recreatieve verbinding Groenzoom-De Balij

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Planuitwerking recreatief-ecologische verbinding bij Katwijkerlaan

Realiseren 2e fase Groenblauwe doorade­ring langs Zijdeweg (Oostelijke Randweg)

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Aangelegd 12 hectare natuur- en recreatiege­bied langs de Zijdeweg

4. Regisseren verbe­tering van de ge­bruikskwaliteit van het groene buiten­gebied

Planvorming en uitvoeren maatregelen voor het vergroten van de recreatieve ge­bruiksmogelijkheden en beleving in het bui­tengebied van de ge­meente

Openbaar groen en (openlucht) recrea­tie

Realisatie weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw

Geactualiseerd regionaal Uitvoeringsprogramma Landschapstafel Hof van Delfland

5. Bepalen en regisse­ren doelen m.b.t. een klimaatbestendige gemeente

Maatregelen uitvoeren conform Waterklimaatplan 2017-2020, jaarschijf 2020, en actualiseren Waterklimaatplan.

Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Uitgevoerde vergroening openbare ruimte Keijzershof

Geactualiseerd Waterklimaatplan

Toelichting

1. Bepalen beheer en onderhoud van groen, water en speelvoorzieningen in de kernen

In de kernen is een groot gebied aan groen, water en speelterreinen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van dat gebied, waarbij we in beheerplannen vastleggen hoe we dat beheer uitvoeren. Deze beheerplannen worden elke vier jaar geactualiseerd. Er zijn beheerplannen voor openbaar groen, spelen, baggeren en oevers. In 2020 wordt het beheer­plan voor baggeren geactualiseerd.

2. Regisseren ontwikkeling van een samenhangend, ecologisch netwerk

De gemeentelijke beleidsnota Natuur op de Kaart (2018) met het uitvoeringsprogramma bepaalt hoe we de regie uitvoe­ren. Hiermee willen wij het gemeentelijk natuurnetwerk uitbreiden. Dit helpt mee aan een hogere biodiversiteit en bele­vingswaarde. Op basis van de natuurvisie zijn in het uitvoeringsprogramma 2018-2021 concrete maatregelen bepaald. We richten ons daarbij vooral op de kernen. Voor het buitengebied maken we nog een natuurvisie. De reden hiervoor is dat we voor natuur in het buitengebied willen aansluiten bij het provinciale natuurbeleid. In 2018 had de provincie dit beleid nog niet vastgesteld. Het opstellen van. De natuurvisie voor het buitengebied is in het uitvoeringsprogramma bij Natuur op de Kaart geprogrammeerd voor 2020.

Dierenwelzijn

De raad heeft via het Hoofdlijnenakkoord besloten de nota Dierenwelzijn via een maatschappelijke dialoog te evalueren. Deze evaluatie en actualisatie van de nota wordt in de tweede helft van 2019 uitgevoerd. Na deze actualisatie kunnen de activiteiten voor 2020 bepaald worden.

3. Regisseren aanleg en beheer van natuur- en recreatiegebied

De aanleg van de grote groengebieden in het buitengebied is afgerond. We moeten nu nog een paar resterende deelprojecten uitvoeren.

Afronden Groenzoom (omgeving Molenlaan)

Het gaat hier om de aankoop en inrichting van een perceel bij de Molenlaan. Hierbij hoort ook verlenging van het fietspad en de Berkelse Vaart. Hiervoor loopt een onteigeningsprocedure. De verwachting is dat het doorlopen van de onteigeningsprocedure nog enige tijd vergt. Mogelijk loopt dit door tot in 2021. Pas na afronding van deze onteigening kan met de uitvoering worden begonnen.

Ecologische en recreatieve verbinding Groenzoom-De Balij (over de Katwijkerlaan)

Dit deelproject is een resterende opdracht vanuit de aanleg van de Groenzoom. In 2020 wordt het inrichtingsplan definitief uitge­werkt. Dit is mede afhankelijk van de besluitvorming in 2019 over de verkeersstructuur rondom de Reesloot. De planning is om eind 2020 te starten met de uitvoering. Dan kan het project medio 2021 worden opgeleverd.

2e fase Groenblauwe dooradering langs Zijdeweg

Dit project is een integraal onderdeel van de Zijdeweg (aanleg van de Oostelijke Randweg). Het gaat om de ecologisch-recreatieve verbinding in de Oude Polder met een belangrijke waterbergingsopgave. De uitvoering is gestart in het derde kwar­taal van 2018. Volgens planning wordt de twaalf hectare groeninrichting in 2020 opgeleverd.

4. Regisseren verbetering van de gebruikskwaliteit van het groene buitengebied

Na de aanleg van de grote groengebieden willen wij het gebruik en de waardering van ons groene buitengebied blijven verbeteren. Recreatie moet daarbij in evenwicht blijven met natuur, milieu en landschapswaarden. Dit doen we in verbin­ding met onze inwoners, ondernemers, groene organisaties en terreinbeheerders. In 2020 hebben wij onder andere overleg met het burgerinitiatief de Buytenhouttafel over de verdere invulling van hun gebiedsvisie voor Buytenhout-West en met het Gebruikersplatform Groenzoom over het beheer van de Groenzoom.

Weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw

In het Oude Leedegebied onderzoeken we de realisatie van een weidevogelkerngebied. Het gaat hierbij om de inzet van circa 90 hectare grond van de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. Dit gebeurt in nauw overleg met de belanghebbende gebiedspartijen, waaronder de agrariërs. Naar verwachting is in het derde kwartaal 2019 besluitvorming over de rapportage van het onderzoek. Op basis hiervan besluiten de drie overheidspartijen over de mogelijke vervolgstappen in 2020. Het gaat daarbij om inrichtings- en beheermaatregelen, ruilverkaveling en scenario’s bij de gewenste eigendoms- en pachtsituatie van de gronden. Verder zijn het waterpeil en andere mogelijke watermaatregelen van belang. Het Hoogheemraadschap van Delfland is daarom partner in het project.

Geactualiseerd regionaal Uitvoeringsprogramma Landschapstafel Hof van Delfland

Het huidige Uitvoeringsprogramma van Hof van Delfland loopt tot 2020. In 2019 wordt een nieuw uitvoeringsprogramma opgesteld voor de periode 2020-2023. Dit is de basis voor nieuwe afspraken met de provincie Zuid-Holland over financiering van het regionale groen. Dit proces is afhankelijk van de ambities van het nieuwe provinciebestuur. Wij leveren input voor het uitvoeringsprogramma en bekijken of wij gemeentelijke projecten hiervoor kunnen aanleveren. Daarbij is het inbrengen van eigen cofinanciering een belangrijk criterium voor de provincie.

5. Bepalen en regisseren uitvoeringspannen gericht op het realiseren van een klimaatbestendige gemeente

Samen met het hoogheemraadschap stimuleren we bewoners en bedrijven om zelf maatregelen te nemen om water lan­ger vast te houden waar het valt. Daarvoor wordt voorlichting gegeven, zoals over de operatie Steenbreek. Het waterschap geeft subsidie voor onder meer groene daken en regentonnen. Natuurlijk neemt de gemeente zelf ook maat­regelen. Het ontwerp voor de herinrichting van de wijk Klapwijk wordt kli­maatbestendig. Ook wordt bekeken hoe we daar een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen, bijvoorbeeld met waterdoorlatende bestrating en lokale opslag van regenwater. De maatregelen hiervoor staan in het Uitvoeringspro­gramma Waterklimaatplan. Dit plan is vastgesteld voor de periode van 2017 tot en met 2020. Aan het einde van 2020 willen wij een geactualiseerd Waterklimaatplan aan de raad voorleggen.

Openbare ruimte Keijzershof

In overleg met de inwoners willen we in 2020 bij de herinrichting de wijk Keijzershof verder vergroenen. Te denken valt aan groene parkeerplaatsen, geveltuintjes en dergelijke maatregelen.