Algemene omschrijving
Het programma Ruimte en wonen bestaat uit drie onderdelen:
- Ruimtelijke ordening;
- Wonen en bouwen;
- Grondexploitaties, met uitzondering van bedrijventerreinen.
Door te werken aan de bovenstaande drie onderdelen willen we bestaande kwaliteiten behouden en versterken, waardoor mensen graag in onze gemeente willen (blijven) wonen, werken en recreëren.
Wat willen we bereiken?
Een herkenbare en aantrekkelijke gemeente met drie kernen met een hoge woonkwaliteit
Inwoners kunnen en willen zich hier vestigen en kunnen een lokale wooncarrière doorlopen
De geplande groei wordt afgerond
1. Bepalen en faciliteren ruimtelijke kwaliteit voor aantrekkelijke (woon-) omgeving
2. Regisseren van het woningenaanbod voor doelgroepen
3. Regisseren uitbreidingen in nieuwe woonmilieus
We willen dat onze inwoners, van jong tot oud, prettig en veilig kunnen wonen en verblijven in Pijnacker-Nootdorp. Dat doen we door een aantrekkelijke woonomgeving te bieden. Bovendien streven we ernaar dat inwoners een lokale wooncarrière kunnen doorlopen. Hiervoor moeten er voldoende woningen beschikbaar zijn in alle prijsklassen. Daarom werken we, mede ter uitvoering van het Hoofdlijnenakkoord, aan een verbetering van de doorstroming op de woningmarkt en het uitbreiden van het woningaanbod. Daarmee bieden we ook aan nieuwe inwoners de kans om in Pijnacker-Nootdorp te komen wonen.
Herkenbare en aantrekkelijke gemeente met drie kernen met een hoge woonkwaliteit
Het eigen karakter van Pijnacker-Nootdorp willen we versterken. In onze gemeente woon je in een groene omgeving en alle drie de kernen beschikken over een hoge woonkwaliteit. De woonomgeving wordt door onze inwoners gewaardeerd. Vanuit ruimtelijke oogpunt verschillen de drie kernen van elkaar doordat ze hun eigen historische kenmerken en groeipatroon hebben. Mede hierdoor is de opbouw van de woningvoorraad in elke kern anders. Daarbij ligt iedere kern anders ten opzichte van het openbaar vervoer en de snelweg. Door deze variatie in verbindingen heeft iedere kern een andere samenhang met de steden er omheen.
Een lokale wooncarrière doorlopen mede door het afronden geplande groei
We werken aan een meer evenwichtige woningvoorraad. Daarmee bedoelen we dat we er naar streven dat er genoeg woningen zijn voor iedere doelgroep en in iedere prijsklasse. Hiermee vergroten we de kans dat onze inwoners een lokale wooncarrière kunnen doorlopen en bieden we nieuwe inwoners de kans in Pijnacker-Nootdorp te komen wonen. Dat doen we onder meer door het afronden van de, in de ruimtelijke structuurvisie ‘Ruimte maken, Ruimte laten’(2014) vastgelegde, geplande groei in de ontwikkelingswijken.
We constateren dat de woningvoorraad nu (nog) niet in evenwicht is en dat het een uitdaging is om dit gewenste evenwicht te bereiken. Het vinden van een sociale huurwoning of goedkope koopwoning in Pijnacker-Nootdorp is lastig. Daardoor is het voor jongeren, ouderen en starters moeilijk een lokale wooncarrière te doorlopen. Daarbij komt dat we van het Rijk de taak hebben gekregen te zorgen voor woonruimte voor vergunninghouders. Gezien het beperkt aantal geschikte en beschikbare woningen is dit geen gemakkelijke opgave. In 2020 stellen we de Woonvisie Pijnacker-Nootdorp vast. Daarin komt een woningbouwprogramma dat is gebaseerd op onderzoeken en analyses. Die laten, onder andere, zien of en hoe we het gewenste evenwicht op de woningmarkt kunnen bereiken.
Bepalen, regisseren en faciliteren van de ruimtelijke kwaliteit
Een aantrekkelijke woonomgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit maken we als gemeente niet alleen. Dat doen we met de samenleving en daarin actieve partijen. Van inwoners en ondernemers tot projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. We nodigen hen allen actief uit bij het maken van nieuw beleid zoals de omgevingsvisie, de woonvisie, beleid, gebiedsvisies, visieverkenningen en bestemmingsplannen. Zo willen we stimuleren dat zij zich mede-eigenaar voelen van hun eigen omgeving en samen met ons investeren in behoud en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De rol van de gemeente varieert per product en per proces. We maken onze rol van te voren duidelijk. Zo heeft de gemeente bij bestemmingsplannen uiteindelijk een bepalende rol, terwijl bij initiatieven op grond van de Nota Uitnodigende Ruimtelijke Ordening onze rol meer regisserend is. In onze dienstverlening nemen wij een uitnodigende en faciliterende rol aan.
We gaan door met onze voorbereidingen op de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2021 en passen die wet al toe als dat mogelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de omgevingsvisie, het omgevingsprogramma en de visieverkenningen. In de geest van deze wet, stellen we in 2019-2020 vier visies met een duidelijke ruimtelijke component vast. Dat zijn de economische visie, de woonvisie, de energievisie en omgevingsvisie. Het is uiteindelijk de omgevingsvisie waarin de afwegingen tussen de ruimteclaims worden gemaakt. De andere visies vormen essentiële bouwstenen voor de omgevingsvisie. Over de actualisatie van de economische visie (programma 2) en het energietransitieplan (programma 8) leest u elders in deze begroting meer.
Ruimte en wonen in de regio
Als gemeente maken we deel uit van een dynamische regio waar de druk op de ruimte hoog is. Dit heeft directe en indirecte gevolgen voor de toekomst van onze gemeente. Om de kansen en bedreigingen die voortkomen uit deze ruimtedruk te beïnvloeden werken we aan een sterke positie in de regio vanuit onze eigen visie en aan de hand van een regionale netwerkstrategie. Een voorbeeld van de manier waarop we onze positie in de regio nemen en versterken is de samenwerking met de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer in de Alliantie Middengebied. In 2019 stellen we een gebiedsagenda op waarin thema’s als wonen, werken, mobiliteit en groen met elkaar worden verbonden. Onze inzet in de regio is het behouden en versterken van unieke kwaliteiten van Pijnacker-Nootdorp zoals het woonmilieu, het groene buitengebied, de bedrijventerreinen en de glastuinbouw. Daarbij leggen we de nadruk op de bijzondere bijdrage die onze gemeente levert aan de agglomeratiekracht en het vestigingsklimaat van de regio als landelijke, groene gemeente met goede verbinding naar de grote steden. Waarbij Pijnacker-Nootdorp beschikt over kwaliteiten en (woon)milieus die in de stad niet te vinden zijn en van waarde zijn voor alle inwoners van de hele regio.