Algemene omschrijving

Het programma Veiligheid en duurzaamheid bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Crisisbeheersing en brandweer;
  2. Openbare orde en veiligheid;
  3. Riolering;
  4. Afval;
  5. Energietransitie.

Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan een veilige en duurzame leefomgeving. Dit willen we bereiken samen met onze inwoners, organisaties, ondernemers en bestuurlijke partners. Daarom stimuleren en faciliteren we initia­tieven vanuit de samenleving die bijdragen aan een veilige, duurzame en energieneutrale gemeente.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Veilige woonkernen met oog voor duurzaamheid waar inwoners, ondernemers en organisaties zich actief inzetten en zich betrokken voelen

Wat willen we bereiken

Een veilige gemeente om in te wonen, te werken en te recreëren

Een duurzame en energieneutrale gemeente

Wat gaan we daarvoor doen

1. Regisseren en faciliteren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrijven en partners

2. Bepalen van randvoorwaarden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren

3. Regisseren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energieneutrale gemeente

Pijnacker-Nootdorp wil zich onderscheiden met een veilig en duurzaam woon- en leefklimaat voor mens en dier. Dit kun­nen we alleen bereiken door samen met inwoners, organisaties, ondernemers, politie en brandweer te werken aan de veiligheid van wijk of buurt. Daarvoor ondersteunen we Wijktoezicht, Burgernet en WhatsApp Buurtpreventie. Inwoners worden aangemoedigd om aan de veiligheid van hun woning te werken door onder andere het Politiekeurmerk Veilig Wonen toe te passen.

Het is onze plicht ervoor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast en de volksgezondheid wordt beschermd. Dat doen we onder meer met het Gemeentelijk Rioleringsplan. Afval halen we op volgens de aanpak Omgekeerd Inzamelen. Zo willen we samen met Avalex en onze inwo­ners het restafval verminderen. Bovendien kunnen op die manier de grondstoffen zo goed mogelijk worden gescheiden om hergebruik mogelijk te maken.

In 2050 komt alle energiegebruik in onze gemeente uit hernieuwbare bronnen. En als het kan nog eerder. Deze ambitie staat in het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022 en in het beleid dat is vastgelegd in de thematische structuurvisie Duurzame Energie en Energieneutraliteit. We willen concrete doelen en stappen afspreken om deze ambitie te bereiken, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Die doelen en stappen moeten het mogelijk maken om de kli­maatdoelstellingen, de energietransitie en circulaire grondstoffenstromen te realiseren. We zetten een heldere marsroute uit door het opstellen van een energietransitieplan. Daarbij horen tussenresultaten die we kunnen meten. Zo hebben wij meer invloed op deze grote thema’s, waarbij we afspraken vastleggen in een klimaatconvenant.